Reportage Företagarna 2018

Witting Materialhantering Bygger Effektiva vägar till leverans.

När DHL ringer på dörren för att lämna ett paket eller SIA-glass tillverkar sommarens storsäljare är Ystad-företaget Witting en del av leveransen. Med system för materialhantering, transportband och maskiner som flyttar, packar och sorterar skapas tjuv musik när det kommer till effektiv internlogistik och tillverkning.

Allt började med en uppsägning för tjugosex år sedan när Ulf Witting stod utan jobb öppnade möjligheten till eget företagande en dörr till ett roligt, omväxlande om än ibland hårt arbete. Witting Materialhantering har idag tre anställda, stabil tillväxt och befinner sig en position där expansion är en av många möjligheter. Även om Ulf Witting trodde på sin affärsidé redan 1992, så var det just då en osäker entreprenör som satte igång att bygga det som nu är ett välkänt varumärke och rutinerad leverantör inom logistiksystem och materialhantering.

– Jag trodde att jag skulle ha någon kund med mig när jag började, men så blev det inte. Det var en nervös start. Samtidigt så hade jag fått starta eget-bidrag och hade den stora turen att ganska omgående landa ett projekt hos Electrolux.

I en bransch med långa säljcykler och förhållandevis långa och tidskrävande projekt är nyförsäljning
avgörande. Förutom ett bra arbete väger därför referenskunder tungt för att få nya uppdrag. Electrolux gav en trovärdighet som tillsammans med ett samarbete med ett annat företag från Ystad-regionen, MH Modules, gjorde att uppdragen började rulla in. Witting samarbetar fortfarande med MH Modules, och sakta men säkert har företaget växt.

E-handel vidgar marknaden

Kunderna finns i hela Sverige och under senare år har marknaden vidgats. E-handelns utveckling och det faktum att allt fler handlar via nätet gör att framtiden ser ljus ut.

– Det är en stor tillfredställelse när företag börjar gå bra men det allra roligaste är alla trevliga kunder vi har fått jobba med under åren. Det är så intressant att få sätta sig in deras verksamhet, förstå vad kunden vill uppnå och hjälpas åt att nå målet. Utmaningen är att hela tiden ifrågasätta lösningen med att det kan göras bättre, enklare och billigare, och våga låta det ta lite tid att hitta rätt.

Friheten i företagandet är något som Ulf Witting uppskattar, men konstaterar att det handlar om att ge av sin tid till kunden – ibland väldigt mycket tid. Genom att finnas tillgänglig, ge service och lösa problem så byggs starka kundrelationer. Här gäller det att ha medarbetare som har samma värderingar. Ulf Witting betonar att utan dedikerade kollegor och en förstående omgivning skapas ingen framgång.

– Det är viktigt att det finns stöd hemifrån. Nu jobbar min hustru Ingrid också i företaget och det underlättar enormt. Det finns förståelse om jag måste vara borta under konstiga tider eller tvingas arbeta borta.

Varför valde ni att gå med i Företagarna?

– Jag tror det är viktigt som företagare att olika nätverk som kan hjälpa dig att höja blicken med jämna mellanrum. Det finns generella problem och utmaningar som är givande att diskutera med andra företagare, oavsett företag. Jag är med i olika nätverk för att ha den källan till input. Sedan har Företagarna också bra förmåner, så det gör inte saken sämre. säger Ulf Witting, vd/försäljning, Witting Materialhantering